Havaintoja historian lehdiltä
Lentosotakoulun lakkauttamistilaisuus viime joulun alla oli sekä vaikuttava että kaihoisa tapahtuma
Puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindberg sekä ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Kim Jäämeri kunnioittivat juhlaa läsnäolollaan. Täydet 70 vuotta Kauhavalla toiminut koulu oli siirtymässä Jyväskylän Tikkakoskelle liittyäkseen siellä Ilmasotakouluun. Sama ratkaisu oli jo vuotta aikaisemmin tullut Jämsän Hallissa sijainneen Ilmavoimien Teknillisen Koulun kohtaloksi. Aikanaan 1960-luvulla tehdyt ratkaisut sijoittaa ilmavoimien kolme koulua eri paikkakunnille olivat tietysti perusteltuja mutta näin jälkeenpäin arvioiden virheellisiä. Jo tuolloin koulut olisi pitänyt keskittää Kauhavalle, missä kaksi niistä jo sijaitsi. Mutta järki ja raha eivät silloin ratkaissut, vaan erilaiset näkemykset mahdollisimman monen paikkakunnan siunaamisella puolustusvoimien joukko-osastolla.
Onneksi Lentosotakoulun historiateos 1980 – 2015 saatiin valmiiksi ja voitiin julkaista tuossa samassa juhlatilaisuudessa. Mikko Elon kirjoittama kirja täydentää mainiosti Martti Peltosen vuonna 1994 valmistunutta Ilmasotakoulun historiaa vuosilta 1918 – 1980. Näin koulun historia on kattavasti ”kirjoissa ja kansissa” aina perustamisesta vuonna 1918 lopettamiseen vuonna 2014. Tästä lämpimät kiitokset Lentosotakoulun killalle, Martti Peltoselle ja Mikko Elolle. Hienoja kulttuuritekoja kaikki tyyni. Koulun sijoituspaikkakuntia on ollut kolme: Turun Vähä-Heikkilä 1918, Santahamina 1918 – 1929 ja Kauhava 1929 – 2014. Nyt olemme tilanteessa, missä kaikki Ilmavoimien joukko-osastot ja myös Ilmavoimien esikunta ovat toisen maailmansodan jälkeen vaihtaneet paikkakuntaa ainakin kerran. Vain muutos on ollut pysyvä ilmiö puolustushaarassamme.
Muutosprosessi alkoi vuonna 1960, kun Karjalan lennosto siirtyi Utista Rissalaan, Kuopion kupeeseen. Tämän jälkeen ovat Satakunnan lennoston pääosat siirtyneet Porista Pirkkalaan sekä Hämeen lennosto Tikkakoskelta Rovaniemelle ja Ilmavoimien esikunta Helsingistä Tikkakoskelle vuonna 1973. Myös varikkorakenteissa on tapahtunut muutoksia joko siirtoina paikkakunnalta toisille tai paikkakuntien sisällä. Ja nyt viimeksi koulujen yhdistäminen Tikkakoskelle.
Muutos edustaa myös vireyttä, joka on tyypillistä ja välttämätöntä dynaamiselle puolustushaarallemme ilmavoimille, joka nyt on valmiina vastaanottamaan tämän päivän ja tulevaisuuden haasteet. Niistähän ei ole puutetta viimeaikaisen kansainvälisen kehityksen perusteella. Qulitas potentia nostra – laadussa on voimamme.