• Lentosotakoulun kilta

Hawk-patsaan paljastustilaisuus Kauhavalla lokakuun 1. päivänä 2014

Written by LSK on . Posted in UUTISSIVU

Tilaisuus järjestettiin Lentosotakoulun viimeisenä Kauhavalla vietettävänä koulun Perinnepäivänä.

Sää olisi tuskin voinut kuulaampi ja parempi olla – kaunis ja aurinkoinen.

Paikalla tätä merkkitapausta – tavallaan ”Kauhavan Ilmailupuiston” lähtölaukausta – oli todistamassa runsas 100 ihmistä – kaupungin johtoa, kaupunkilaisia, Lentosotakoulun henkilökuntaa, lehdistöä ja ilmailuharrastajia.

Hawkin paljastus-2

Patsaan paljastajat vasemmalta: Kauhavan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Mäkinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Keijo Ylinen,lentosotakoulun johtaja, evl Antti Koskela ja Lentosotakoulun Killan hallituksen puheenjohtaja Tapani Terämaa. Kuva: Mika Laakso

 

Hawk-patsas-tilaisuus-Timo Telen

Kuva: Timo Telen

Tilaisuuden ohjelman suunnittelusta vastasi Lentosotakoulun Killan hallituksen jäsen Olli Nieminen. Sama mies, joka järjesti Killan vuosikokouksen jälkeen toukokuussa esitetyn tunnelmallisen ja mieliinpainuvan ”Lentäjän tie”-konsertin.

Patsaan vihkimistilaisuudessa tervehdyssanat lausui Killan hallituksen puheenjohtaja Tapani Terämaa, joka lausui mm. seuraavaa:

”Lentosotakoulun killan johtokunta asetti tälle vuodelle kaksi päätavoitetta, tänään niistä toinen – Hawk-muistomerkki – on nyt valmis. Toinen on Lentosotakoulun historiikin jatko-osa. Se valmistuu tämän syksyn aikana. On tullut kiitosten aika.

Ilmavoimat luovutti tämän pian paljastettavan Hawk-koneen, GCE ARCTIC suunnitteli ja laati piirustukset, Materiaalilaitos valmisteli koneen rungon, Kauhavan kaupunki antoi maan, paalutti ja valoi jalustan, tulee maisemoimaan ensi keväänä tämän ympäristön ja antoi käyttöön lukuisat vapaaehtoiset avustajat: näille kaikille osapuolille Kiltamme on suuresti kiitollinen.

En ole edellä nimennyt ketään yksityistä henkilöä, mutta haluan kuitenkin osoittaa erikoiskiitokset Hawk-toimikunnan puheenjohtajalle Unto Haapamäelle. Hän on tunnollisesti ja voimiaan säästämättä käyttänyt aikaansa tämän työn valmiiksi saattamiseksi. Kilta haluaa kiittää häntä erikoisesti ja kaikki voivat todeta , että hyvää jälkeä on syntynyt.

Unto Haapamäki paljastaa hetkeä myöhemmin Kiltamme Perinnetoimikunnan puheenjohtajan, Mauno Reinin, suunnitteleman ja teettämän muistolaatan patsaan jalustassa.

Lentosotakoulun Killan puheenjohtajana minulla on myös erityisen iloinen ja miellyttävä  tehtävä julkistaa suurlahjoitus, jonka Kilta on pyynnöstäni saanut vastaanottaa perinnetyön jatkamista varten. Lahjoitus kohdistuu nimenomaan lentokonevitriinin laajentamiseen. Pyrimme nimittäin saamaan tilaa ainakin kahdelle lentokoneelle, joista nykyäänkin vielä käytössä oleva alkeiskoulukone – Vinka – olisi toinen.

Lahjoituksen antaja on Etelä-Pohjanmaalta, Töysän Tuurista kotoisin oleva Ilmavoimien ja sotilassairaala Tilkan psyko-fysiologisen osaston ylilääkärinä yli 30-vuotta toiminut lääkintäeversti Juhani Aho.

Hän on itsekin entinen Ilmasotakoulun kasvatti eli on ollut upseerioppilaan Lentoupseerikurssilla 19 vuonna 1952-53.

Laajennusosan nimeksi tulee lahjoittajan mukaan ”Juhani Ahon vitriini”.

Pyrimme aloittamaan neuvottelut tästä projektista Kauhavan kaupungin kanssa vielä tämän syksyn aikana.Tarkoitus olisi saada vitriini valmiiksi vuoden 2017 syksyyn mennessä.

Arvoisat kuulijat! Valmistuttuaan tämä ”Ilmailupuisto” tulee olemaan ainutlaatuinen muistomerkki Kauhavan kaupungille ja kunnianosoitus niille naisille ja miehille, jotka ovat Lentosotakoulussa työnsä tehneet itsenäisen Suomen Ilmavoimien hyväksi niiden yli 85 vuoden aikana, jona koulu on Kauhavalla sijainnut.

Tämän kunniakkaan perinteen vaalimiseksi Lentosotakoulun Kilta jatkaa työtään.”