• Lentosotakoulun kilta

…ja Lentokonepuistossa tapahtuu taas

Written by LSK on . Posted in UUTISSIVU

Alkuperäinen Viima avokoneena, jollaisena se tuli Valtion Lentokonetehtaalta ilmavoimien alkeiskoulukoneeksi vuonna 1939.
Koneita valmistui kaikkiaan 22 kpl. Sittemmin kone varustettiin kuomulla, mutta vasta 1950-luvulla

Päätettyään vihkimispuheensa ”Juhani Aho”- vitriinin avajaisissa 29 päivänä syyskuuta kenrl Rauno Meriö totesi: ”Tuosta Pyryn ja Stieglitzin välistähän puuttuu Viima!” Tästä lähti käyntiin prosessi, minkä tuloksena kilta on saanut hankittua omistukseensa uuden veroisen, alkuperäisen mallisen Viima-avokoneen, joka tullaan nyt kevään aikana sijoittamaan vitriiniin. Kilta on hankinnassa saanut tukea ennen kaikkea Meriön ja Ahon Lentoupseerikurssi 19:ltä, mutta myös kurssit 22 ja 26 sekä Espanjassa toimiva Aurinkolaivue (suomalaisten lentäjien yhteisö Espanjan Aurinkorannikolla) ovat kantaneet kortensa kekoon.

Kone on täydellisesti entisöity. Sen siivet on tehty 1990-luvulla Liettuassa. Niistä ei ole olemassa mitään dokumentteja, eikä työn tehnyttä firmakaan ole enää olemassa. Tästä syystä minkään maan ilmailuviranomainen ei anna koneelle lentokelpoisuustodistusta, joten se ei tässä kunnossa tule koskaan lentämään. Sen sijaan näyttelykoneeksi se on ihanteellinen, koska emme sulje ”lentävää lintua häkkiin”. Koneesta puuttuu vielä moottori, mutta kilta pyrkii hankkimaan siihen loppuun ajetun moottorin, joka kunnostetaan näyttelykäyttöä varten.
Kun Viima ja vuoden kuluttua Vinka ovat vitriinissä, puistossa ovat kaikki muut Ilma/Lentosotakoulussa toisen maailmansodan jälkeen käytössä olleet tärkeimmät alkeiskoulutus- ja harjoituskoneet: Viima, Stieglitz, Pyry, Saab Safir, Vinka ja Hawk. Vain Fouga Magisterit puuttuvat täydellisestä kokoelmasta, mutta nekin ovat uljaana patsaana jo ennestään killan hallinnassa ja omistuksessa odottamassa siirtoaan Lentokonepuistoon.

Lentokonepuisto-projekti etenee poikkeuksellisen nopeata vauhtia kohti valmistumistaan. Siitä on tulossa Suomen ja jopa pohjoismaiden oloissa vertaansa vailla oleva sotilasilmailun muistomerkki ja nähtävyys, jonka Kauhava ja kauhavalaiset ovat vuosikymmenien kuluessa ehdottomasti ansainneet.