• Lentosotakoulun kilta

Kilta tiedottaa 1/2019 sekä Vuosikokouskutsu

Written by LSK on . Posted in TIEDOTTEET, UUTISSIVU

Sotilaslentokoulutus Kauhavalla täyttää 90 vuotta

Tervehdys, killan ihmiset

Elämme vaalien aikaa. Tätä kirjoittaessani eduskuntavaalien ennakkoäänestys on takana ja varsinainen vaalipäivä sekä EU-vaalit edessä. Ne eivät juuri kiltaa heilauta, ovatpa vain median ja ehkä joidenkuiden arjen täytteenä näinä aikoina.

Killan talvi on ollut rauhaiseloa. Muutamia juttuja valmistellaan. Perusrytmiä ovat vuosikokousta edeltävät normaalit jutut. Kutsu ja ohjelma ovat tässä tiedotteessa myöhemmin. Kerronpa kuitenkin, että ohjelman täytteeksi ja tavan kauhavalaistenkin aktivoimiseksi päätimme pitää vuosikokouksen puukkofestivaalien aikaan. Kokousvieraat saavat nauttia myös sen tunnelmasta, ja kaikille esitellään Lentokonepuistoa. Juhlistamme tuolloin läsnäolollamme myös sotilaslentokoulutuksen alkamista 90 vuotta sitten Kauhavalla. Täsmällinen päivä 15.7. on niin keskellä lomakautta, että juhliminen silloin tuskin kiinnostaisi niin suurta yleisöä. Puukkojuhlijat ovat jo valmiiksi paikalla, joten iskemme tässä monta yhteistä kärpästä samalla iskulla.

Tätä lukiessanne saattaa 7.5. jo olla takana. Silloin kilta osallistuu paikallisten yhdistysten Järjestömarkkinoille. Tapahtumassa kunkin yhdistyksen on tarkoitus esittää omaa toimintaansa Kauhavan nuorisoseuran pihalla tavoitteena saada ihmiset kiinnostumaan yhdistystoiminnasta. Muut noin 80 yhdistystä menevät sinne. Lentokonepuistoa on sinne hankala siirtää, joten esiinnymme kantatien varressa: pidämme kevätsiivoustalkoot, myymme uutta historiakirjaa ja tietenkin haalimme uusia jäseniä.

Syksyllä kerroin, että suunnittelemme muraalia Kauhavan aseman viereen viljavaraston kylkeen. Monta vihreää valoa palaa jo, ja jos kaikki menee hyvin, muraalin pitäisi olla ihasteltavana kun tulette vuosikokoukseen.

Taiteilija Santeri Salomaan hahmotelma muraaliksi

Mukavaa kesän ja vuosikokouksen odotusta. Toivottavasti nähdään Kauhavalla kesäkuussa.

Kari Janhunen

P.S. Lue myös muut uutisemme sekä tutustu vuosikokouskutsuun! 

Sirkka ja Mauri Kallion säätiö sr – Avustukset Lentosotakoulun Killalle

Eläinlääkäri Mauri Eero Juhani Kallio syntyi 12.4.1921 Alavudella, kävi myös koulua Seinäjoella ja valmistui ylioppilaaksi 1941 Seinäjoen yhteislyseosta.

Hän meni naimisiin 1947 Sirkka Inkeri Kososen kanssa s. 14.6.1922 Säämingissä. Heillä oli vuonna 1947 kuollut poika, joka on haudattu Malmin hautausmaalle Helsingissä. Vaimo menehtyi Kauhavalla 5.7.1991. Varusmieskoulutus 8. Sotilaspoliisikoulu 1940 ja taistelulähetti Jääkäripataljoona 3:ssa, jonka jälkeen komennus Upseerikouluun, josta vänrikki 17.7.1942. Upseerikoulusta siirto Kauhavalle tähystäjäkurssi 5:lle.

Kurssin jälkeen hänet sijoitettiin Lentolaivue 16 ja 26 tähystäjäksi jatkosodan loppuun saakka. Kotiutettiin15.11.1944.

Jatkosodan aikana hän otti osaa useisiin taistelutehtäviin, mm. Kilpivaara. Lehmävaara, Uuksu, Uusikylä, Salmi, Karhumäki ja Poventsa.

Ylennykset: Luutnantti 1954, Eläinlääkintäkapteeni 4.6.1963. Kunniamerkit: SLR1, VR4, VM2, talvi- ja jatkosodan muistomitalit sekä Suomen lentomerkki Honoris Causa nro 190 tähystäjälle.

Mauri Kallio opiskeli Eläinlääkintäkoulussa 1948 Helsingissä ja jatkoi opiskelua Tukholmassa. Hän valmistui laillistetuksi eläinlääkäriksi 1951 ja oli siitä lähtien Kauhavan seudun kunnaneläinlääkärinä aina vuoteen 1980. Tänä aikana hän toimi Lentosotakoulun eläinlääkärinä 1951 – 1956.

Mauri Kallio toimi aktiivisesti mm Lentosotakoulun Killan, Reserviupseerikerhon sekä Veteraanijärjestöjen jäsenenä. Mauri Kallio kuoli Kauhavalla 9.10.2000. Hautapaikka on Kauhavan vanhalla hautausmaalla.

Mauri ja Sirkka Kallio perustivat yhdessä Sirkka ja Mauri Kallion säätiön 11.11.1986. Monen vuoden oikeuskäsittelyjen jälkeen säätiö sai lain voiman 10.12.2009. KHO:n päätöksen jälkeen.  Säätiön säännöt perustuvat hyvin tarkasti laadittuun testamenttiin, jonka mukaisesti heidän koko omaisuus siirtyi säätiön omaisuudeksi.

Patentti ja Rekisterihallitus myönsi säätiölle perustamisluvan ja vahvisti säännöt vasta 12.11.2008. Viivytys johtui vain ja ainoastaan siitä, että testamentin toimeenpanijan laatimat säännöt eivät noudattaneet tarkasti testamentin tahtoa.

Tässä prosessissa Lentosotakoulun Killan silloinen puheenjohtaja Ev evp Pekka Kanninen teki hartiavoimin työtä, että säännöt saatiin vastaamaan testamentin tahtoa.

Säätiön myöntämät avustukset ja stipendit voidaan jakaa testamentin mukaisesti seuraavasti:

  1. Lentosotakoulun Killan toiminnan tukemiseen ja Killan periaatteiden mukaan isänmaallisiin maanpuolustusta tukeviin tarkoituksiin.
  2. Lentosotakoulussa hyvin menestyneiden lento-oppilaiden ja lentäjien stipendeiksi. Lisäksi tulevat kysymykseen erikoisesti kunnostautuneet varusmiehet ja teknillinen henkilökunta Lentosotakoulun johtajan esityksestä.
  3. Lisäksi varoja saadaan käyttää heikossa taloudellisessa asemassa olevien sotainvalidien ja sotaveteraanien tukemiseen.

Kuvassa: Säätiön ensimmäinen avustusten jako Sotaveteraaneille ja –invalideille 2010 LentoSk:n auditoriossa. Vastaanottamassa Lauri Mansikkamäki, Kosti Olli ja Seppo Jaakkola. Säätiön edustajat Pekka Kanninen, Mika Soininen ja asiamies Arvo Mäkinen.

Testamentissa määrätään tarkasti, että säätiön hallituksen muodostavat Ilmasotakoulun Killan toimiva puheenjohtaja, Ilmasotakoulun virassa oleva johtaja ja Nordea Pankin toimiva johtaja.  Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan. Nykyinen Lentosotakoulun Killan puheenjohtaja Kari Janhunen on valittuna säätiön hallituksen puheenjohtajaksi.

Hallitus on kutsunut säätiön asiamieheksi 26.10.2009 alkaen talouskapteeni tradenomi Arvo Mäkisen.

Säätiön vuosikokous on sääntöjen mukaan pidettävä aina Kauhavalla maaliskuun loppuun mennessä. Vuosikokous vahvistaa vuosittain avustusten ja stipendien määrän. Pääoman tuotosta on vuosittain voitu jakaa saajille yhteensä keskimäärin 22.000 euroa. Tästä summasta on Lentosotakoulun Kilta saanut toiminnan tukemiseen n. 9 000 euroa vuosittain.

Arvo Mäkinen
säätiön asiamies


KOKOUSKUTSU !

LENTOSOTAKOULUN KILTA ry:n VUOSIKOKOUS PIDETÄÄN KAUHAVALLA SUOMEN YRITTÄJÄOPISTON (pieni auditorio)
LAUANTAINA 15.06.2019 KLO 12.30 (Kauppatie 109)

KOKOUKSESSA KÄSITELLÄÄN SÄÄNTÖJEN 6.§:ssä MAINITUT ASIAT
Johtokunta


VUOSIKOKOUSPÄIVÄN OHJELMA

– 11.00 lounas (Helaravintola, Kauppatie 109, omakustanteinen)
Johtokunnan kokous

– 12.00 seppeleen lasku (kirkkomaalla)
– 12.30 vuosikokous (pieni auditorio)
– 13.30 kahvi (Helaravintola, Kilta tarjoaa)
– 19.00 Illanvietto (opistoupseerikerholla Kilta tarjoaa jäsenilleen)

Ilmoittautumiset Killan sihteerille (Esa Rämäkkö) 10.6.2019 mennessä
– puh 0405754225 (iltaisin)
– e-mail esa.ramakko@gmail.com

VUOSIKOKOUSJÄRJESTELYT:

Majoittuminen mahdollista (OMAKUSTANTEINEN):

  • Ravintola Tiikeri (Kauppatie 71) 06 4348700,
  • Härmän kuntokeskuksessa, (Vaasantie 22) 06 4831600
  • Lentohotelli Lentosotakoulun alueella 050 4637 515

Varaa majoitus ajoissa jos sitä tarvitset. Kuljetuksia ei ole varattu siirtymisiin.

Lentosotakoulun killan vuosikokouspäivänä järjestetään Kauhavalla
Puukko ja käsityöfestivaalit. Aiheesta lisää osoitteessa:
https://www.puukkofestivaalit.fi/


ESITYSLISTA

Lentosotakoulun Kilta ry Vuosikokous 15.6.2019, Kauhava

1. Kokouksen avaus
2. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
3. Kokouksen järjestäytyminen
– puheenjohtaja
– sihteeri
– kaksi pöytäkirjan tarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
4. Työjärjestyksen hyväksyminen
5. Vuoden 2018 toimintakertomuksen hyväksyminen
6. Käsitellään tilit vuodelta 2018 sekä toiminnantarkastajien lausunto
7. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille
8. Hyväksytään toimintasuunnitelma vuodelle 2020
9. Päätetään jäsenmaksujen suuruus vuodelle 2020
10. Hyväksytään talousarvio vuodelle 2020
11. Valitaan yhdistyksen puheenjohtaja vuodelle 2020
12. Valitaan johtokunnan jäsenet erovuoroisten tilalle vv. 2020-2021
Erovuorossa: Timo Telen, Jukka Torvelainen, Liisa Salo ja Eino Kalliomäki
Johtokunnan jatkavat jäsenet ovat Carl-Gustav Karling, Aune Luoma, Esa Rämäkkö ja Arvo Mäkinen
13. Valitaan kaksi toiminnantarkastajaa ja heille varamiehet
Nykyiset: Seppo Jaakkola ja Jukka Aerikkala varalla Pentti Hietanen ja
Seppo Lamminpää
14. Kunniajäsenet
15. Lentosotakoulun Killan sääntöjen muutos
16. Muut asiat
17 Kokouksen päättäminen