• Lentosotakoulun kilta

Lentokonepuiston alikulkutunneliin taidetta

Written by LSK on . Posted in UUTISSIVU

Graffititaiteilja Santeri Salomaa kertoo itse tunneliprojektistaan

Tunnelisiivet taidetta

Tarina alkaa vuonna 2012, kun katselin YouTubesta graffiti-aiheisia videoita ja erilaisilta graffiteihin liittyviltä nettisivuilta valokuvia suomalaisista graffiteista.

Ala-asteella aloin piirrellä tehtävävihkojen kansia lyijykynillä ja tusseilla. Paperia ja tusseja on kulunut vuosien varrella aika paljon ja olen tyhjennellyt satoja spraypulloja laillisille seinille Kauhavalta Helsinkiin. Tärkeimmät työni vuosien varrelta ovat ansainneet minulle valinnan Provinssin vuoden aluetaiteilija 2015.

Olen ollut myös mukana helsinkiläisen hotellin Klaus K’n graffiti-aiheisten huoneiden (mm. Sky loft-sviitti) suunnittelussa.

Liikenneympyrän alikulun maalaamiseen idea syntyi talvella 2017, kun tunneliin oli ilmestynyt arabiankielisiä tekstejä. Päätettiin isän kanssa kysyä lupaa kaupungilta, että saisiko seinät maalata seuraavana keväänä. Lupa herui helposti ja kaupunki lupasi sponssata maalitkin. Edellisellä kerralla, kun maalasin Ketojanmäen alikulkutunnelin, maalit piti kustantaa omastaa kukkarosta. Idea lentokoneaiheisiin maalauksiin tuli tunnelin sijainnista, joka on lentokonepuiston vieressä.

Maalaaminen aloitettiin 20. toukokuuta ja työrupeama loppui 28. toukokuuta. Koko aikana pidin yhden lomapäivän, muuten vietin monta tuntia päivässä tunnelia maalatessani. Pohjamaalia kului yli 20 litraa ja spraymaalia kului melkein 70 pulloa. Työ vaati hikeä ja verta mutta oli se sen arvoista.

Tunnelisiivet-2