• Lentosotakoulun kilta

Lentosotakoulun Kilta tiedottaa 1/2014

Written by LSK on . Posted in TIEDOTTEET, UUTISSIVU

hawk

Arvoisat kiltasisaret ja -veljet.

Kirjoitan tätä tervehdystä 11.04.14 klo 14.00 , aika on sikäli tärkeä tietää, että tähän hetkeen mennessä ei ole vielä ole tiedotettu virallisesti mikä tulee olemaan Lentosotakoulun alueen ja rakennusten kohtalo, tuleva omistaja, käyttötarkoitus jne. Minäkään en aio spekuloida asialla sen enempää, kaikki ymmärtää, että tulevat ratkaisut vaikuttavat killankin toimintaan, kuinka paljon jää nähtäväksi.

Tämän vuoden kunnianhimoisia tavoitteita on kaksi

Molemmat mitä ilmeisemmin toteutuvat. Pitäisin ihmeenä jos näin ei kävisi.  Ensimmäinen on Lentosotakoulun historian II-osan , siis vuosien 1981-2014 kirjan kirjoittaminen ja kirjan valmistuminen suunnitellussa aikataulussa. Kirjan kirjoittaa maj. Mikko Elo ja hänellä on tehtävään tarvittava kokemus ja selvästi myös vahva motivaatio. Työ on siis alkanut ja killan hallituksen jäsenet Aune Luoma ja Jukka Torvelainen varsinkin auttavat tomerasti. Kirja on hyvässä vauhdissa.

Toinen iso projekti on Hawk-muistomerkin saaminen Kauhavalle. Tämäkin työ etenee hyvin, varsinkin Unto Haapamäki on uhrannut paljon aikaa ja vaivaa, jotta hanke totetuisi aikataulussa eli perinnepäivänä lokakuun 31. olisi paljastustilaisuus. Ilmavoimat tukee hanketta todella monin tavoin, olemme kiltana komian kiitoksen velkaa tästä tuesta.

Kilta kutsuu jäsenet tervetulleeksi Kauhavalle vuosikokoukseen 17.05 ja muistutan samalla, että voi osallistua Lentäjän Tie-konserttiin Lentosotakoulun kunniaksi 1-hallilla klo 16

Tapani Terämaa

 

Lentosotakoulun johtajan tervehdys,

Eversti Jukka AhlbergLentosotakoulun viimeinen vuosi Kauhavalla on käynnistynyt vilkkaan toiminnan merkeissä. Lentokoulutus sekä kadettien että luutnanttien osalta etenee suunnitelman mukaan ja vanhemman kurssin tulevat palveluspaikat on jo päätetty. Ensimmäisen kerran tämä taktisesta lentokoulutuksesta valmistuva kurssi jakautuu nyt kahden lennoston kesken eli hävittäjäkoulutus jatkuu Karjalan ja Lapin lennostoissa eikä Satakunnan lennostoon määrätty enää ohjaajia Hornet -koulutukseen.

Loppiaisena astui Kauhavalla palvelukseen viimeinen ikäluokka varusmiehiä. Tällä kertaa emme poikkeuksellisesti saaneet yhtään naista vapaaehtoiseen asepalvelukseen, mutta pirteän ja innokkaan joukon joka tapauksessa. Olin alokkaiden mukana peruskoulutuskauden leirillä Lohtajalla ja pitää tunnustaa, että yhtä kesäisissä oloissa en ole aiemmin helmikuun harjoitusta seurannutkaan. Lumen puute asetti kouluttajille omat haasteensa myös kadettien talvipelastautumisharjoituksessa, joka pidettiin Perhossa maaliskuun alussa. Lumiluolat jäivät tällä kertaa kaivamatta.

Lentosotakoulua on viimeisen puolen vuoden aikana kohdannut suuri suru kahteen otteeseen. Marraskuun 13. päivä kaksi Hawk -konetta törmäsi toisiinsa ilmataisteluharjoituksessa. Turmassa menehtyi kapteeni Kalle Virta ja kalustotappiona menetimme kaksi uusimman sarjan Hawkia. Maaliskuun 26. päivä Lentosotakoulun pitkäaikainen työntekijä, sihteeri Eija Kangasniemi menehtyi yllättäen kotonaan sairaskohtauksen saatuaan. Kannamme läheisten työtovereidemme muistoa mukanamme ikuisesti.

Lento-onnettomuuden tutkinta on ollut monestakin syystä erityisen suuritöinen. Koneen hylyt ovat käytännössä erämaassa, niiden osia on löytynyt hyvin laajalta alueelta ja yhteentörmäystä edeltävät viimeiset hetket olivat pitkään tutkintaryhmälle osittainen arvoitus. Vähäluminen talvi oli meille tässä kohtaa kuitenkin onneksi, ja useiden kuukausien etsintöjen jälkeen toisenkin koneen muistiyksikkö löytyi siviilistä saamamme avun ansiosta maaliskuussa. Muistipalikan löytyminen edistää tutkimusta merkittävästi ja sen uskotaan olevan valmis kesäkuussa.

Viimeisten kuukausien aikana olemme viettäneet useita läksiäisiä ja toisaalta saaneet myös uusia määräaikaisia työntekijöitä hoitamaan Lentosotakoulun viimeisen vuoden töitä. Huoleni niiden pitkäaikaisten työntekijöiden puolesta, joille ilmavoimauudistuksessa ei löytynyt uutta sopivaa tehtävää, on hieman hälvennyt monien ihmisten löytäessä uusia urapolkuja siviilimaailmasta. Omalta osaltani asiat ratkesivat niin, että aloitan heinäkuun alussa Lapin lennoston komentajana. Tehtävä on mieluinen ja jo kolmas minulle samassa joukossa, jota vahvennetaan juuri ensi kesänä Satakunnan lennostosta siirtyvillä Horneteilla, lentäjillä ja mekaanikoilla.

Olisin toki mielelläni hoitanut nykyisen pestini loppuun asti, mutta se ei ollut nyt mahdollista. Voin kuitenkin kesäkuussa luovuttaa koulun johtajan tehtävät mielestäni parhaalle mahdolliselle seuraajalle eli nykyiselle apulaisjohtajalle everstiluutnantti Antti Koskelalle. Antti tuntee hyvin koulun henkilöstön ja kaikki toimintojen siirtoon sekä Lentosotakoulun lakkauttamiseen liittyvät suunnitelmat. Hän jos kuka pystyy varmasti hoitamaan viimeiset kuusi kuukautta koulun johtajana kunnialla.
Koulun johtaja
Eversti Jukka Ahlberg

 

KUNNIOITETUT SOTIEMME VETERAANIT

Ilmoittautukaa killan sihteerille Esa Rämäkölle sähköpostitse esa.ramakko@mil.fi tai puhelimella 0299 243105, jotta nimiluettelonne saadaan kuntoon. Asia on tärkeä, koska olette vapautettu jäsenmaksusta.
___________________________________________________________________________

JÄSENTIEDOTE SÄHKÖPOSTINA !!!

Jäsentiedote tullaan jatkossa jakamaan ensisijaisesti sähköpostina. Ilmoita siis sähköpostiosoitteesi killan sihteerille Esa Rämäkölle ositteeseen esa.ramakko@mil.fi
Näin varmistat tiedon saannin killan toiminnasta. Jäsentiedotteet löytyvät myös killan www-sivuilta (www.lentosotakoulunkilta.fi).
___________________________________________________________________________

JÄSENMAKSU! JÄSENMAKSU! JÄSENMAKSU!

Tämän jäsenkirjeen mukana on tilisiirtolomake vuoden 2014 jäsenmaksua varten. Jäsenmaksun (20 €) maksaminen takaa mm. Pilven Veikko –lehden tulon. Siispä toimeksi!
Tilinumero on Nordea FI11 2202 2100 0069 05. Sähköpostina lähetettävän jäsentiedotteen mukana ei luonnollisesti tule tilisiirtolomaketta. Näin ollen tässä tapauksessa jäsenmaksu pyydetään suorittamaan suoraan em. tilille.
___________________________________________________________________________

SIHTEERIN PUHELINNUMEROT OVAT 0299 243105(työ) ja 040-575 4225.

 

VIELÄ NIITÄ SAA, ELI OSTA OMASI ENNEN KUIN LOPPUVAT,

nimittäin Martti Peltonen: Ilmasotakoulun historia 1918-1980, 391 sivua, kovat kannet, runsas kuvitus
Alennettu hinta 15 euroa + postikulut
sekä

Yrjö Toivanen -Veikko Hietamies: Letov S 218 A Smolik, 240 sivua, pehmeäkantinen, runsas kuvitus
Hinta ainoastaan 5 euroa + postikulut