• Lentosotakoulun kilta

Lentosotakoulun kilta tiedottaa 1/2017

Written by LSK on . Posted in UUTISSIVU

VIIMA-6

Arvoisat Kiltalaiset!

Juhani Ahon vitriinin vihkiäisjuhlapuheessaan kenraali Rauno Meriö mainitsi katsoessaan vasemmalle Pyryn suuntaan ja oikealle Stigun suuntaan,että ”tähän väliin oikeasti kuuluisi Viima”. Ja aivan kuin olisi lausuttu taikasanat, niin Viima siihen väliin nyt on ilmestynyt. Viima-6 löytyi Hämeenlinnasta Pekka Tandefelt’in suvun omistamana vanhan leipomon kätköistä. Olin käynyt pari vuotta aikaisemmin ihailemassa tätä konetta Osmo Jalovaaran kanssa, mutta silloin ei ollut taloudellisia edellytyksiä konetta hankkia, mutta nyt tilanne oli muuttunut ja saatoimme aloittaa vakavat neuvottelut koneen liittämiseksi Kauhavalle vitriiniin. Viimasta oli ehditty myydä moottori, mutta emme antaneet sellaisen pikkuseikan häiritä, varsinkin kun rahoitukseen oli tulossa mahtava tuki Lentoupseerikurssi 19 taholta. He ottivat päävastuun rahoituksesta keräämällä kurssilla palvelleiden upseerioppilaiden kesken järjestetyllä ”hattu kiertämään”-menetelmällä rahoituksen, joka mahdollisti koneen oston. Kurssi19′ llä on myös tunnesiteitä kyseiseen Viima-6’een, sillä moni on sillä lentänyt Kauhavalla ollessaan.

Rahaa saatiin myös Espanjassa toimivalta Aurinkolaivueelta, Lentoupseerikurssi 22’lta, Lentoupseerikurssi 26’lta ja omalta Killaltamme.Koneen runko oli loistokunnossa, mutta moottorin haku oli täysin uusi projekti. Rungon osalta kaupan tapahduttua Viima-6 lahjoitettiin Lentosotakoulun kilta ry:lle LntUK19:n toimesta. Onneksi Osmo Jalovaara tunsi Räyskälän ajoilta kolme herraa, joiden kätköistä löytyi romukasa, josta saattoi kuvitella moottorin syntyvän. Herrat Kari Lappalainen, Janne Kivi ja Jari Kilpeläinen myivät killalle tämän romukasan ja taikoivat siitä uskomattoman moottorin, ei tietenkään käyvää, mutta eihän sen tarvitse käydäkään – museoon kun tulee. Nämä kolme käsistään taitavaa herraa kasaavat koneen ja asentavat moottorin paikoilleen.

Viima-6 vihitään vitriiniin paikoilleen vuosikokouksen yhteydessä ja paikalla on myös arvovaltainen joukko Lentoupseerikurssi19 edustajia.

Tervetuloa vuosikokoukseen lauantaina 20. toukokuuta ja ed. mainittuun juhlavaan tilaisuuteen!
Lentokonepuiston edelleen kehittäminen jatkuu!

Keväisin terveisin kaikille killan jäsenille

Tapani Terämaa

Lentosotakoulun Killan pj.

P.S. Myös Puolustusvoimien tukisäätiöltä saadaan 15 000 € avustus Viiman kunnostukseen kenraali Rauno Meriön aloitteesta.

 

Kiltamme näkyvyydestä ja vähän muustakin

Kari Janhunen

Pikkuusen hianoo leikkipuistorangossa

Tervepä terve. Tulin määrätyksi killan johtokuntaan yhdistyksemme kevään 2015 kokouksessa. Toimikausi käynnistyi v. 2016 alusta. Olisikohan ollut noin ensimmäisessä johtokunnan kokouksessa, jossa mukana olin, kun kysyin, kuka meillä käyttää somea eli kertoo killan kuulumisia lähes reaaliajassa. Silmät ja huulet pyöreinä muut mua tuijottivat. Eivätpä sitten kieltäneet, kun sanoin perustavani killalle sivun tai edes jotain Facebookkiin, se kun on nykyaikaa.

Viime vuoden maaliskuun 24. päivänä olen näköjään killalle FB-ryhmän sitten luonut. Se on julkinen ryhmä eli siihen voidaan ottaa mukaan kuka tahansa, joka sinne osaa löytää. Ryhmä on tarkoitettu tiedotus- ja keskustelufoorumiksi killasta ja toiminnastamme kiinnostuneille. Melko värikästä jutustelua siellä on ollutkin toukokuussa, kun eräs muistomerkki siirtyi kirkon viereen. Siellä seurasimme myös vitriiniurakan etenemistä. Meitä on ryhmässä 473 enemmän tai vähemmän aktiivista, sekaan vain tekin, jotka ette vielä ole. Ja kutsukaa kiinnostuneita kamujannekin.
Kun keväällä hiukan tuolla ryhmässä ”mainostin” killan jäsenyyttä eli linkitin nettihakemuslomakkeen näkyviin, saimme mukavan määrän hakemuksia. Kiitos uusille jäsenhalukkaille, mukaan mahtuu varmasti, vielä lisääkin.

Joku voisi sanoa, että olen feisbuukkiin hurahtanut, ja niin varmaan hiukan olenkin, mutta on se vain mainio ja nopea tavoittamistori sekä hupaisa ajanviete. Siellä voi huutaa ja olla hiljaa sivustaseuraajana, mieltänsä ei saisi pahoittaa liikaa, ei ainakaan vihastua. Olen oppinut itsehillintää mutta myös provosoimaan hiljaisia ääneen, ehkä jopa hillitsemään kaikkein kärkkäimpiä. Ylilyönteihinkin olen sortunut, mutta selkänahkani kestää palautteen. Anteeksi on saanut myös pyydellä, pahimmat mokat ja ylilyönnit muokataan tai poistetaan.

Näkyvyyteen on siis uutena tullut Facebook ja linkki ryhmän sivuille on https://www.facebook.com/groups/996117507145743/ , jos olette jo Facebookiin itsellenne tunnukset luoneet. Jos ette, päädytte etusivulle, joka pyytää teitä tunnukset luomaan; tässä kohtaa en ala toistaa kyseisen median vaaraa, se pitää itse kunkin selvittää ja rohkeasti astua tuntemattomaan. Pahoittelen ohjeen yksityiskohtaisuutta niille, jotka jo osaavat tietokonemaailmassa liikehtiä.

Kilta näkyy kauniisti myös täällä Pertti Seeven ylläpitämällä nettisivullamme, jota parhaillan luette. Genreen kuuluu, että ns. viralliset nettisivut ovat asialliset ja asiapitoiset, mutta eivät liian vakavat nekään. Pertti osaa tämän oivasti ja tekee sen hienosti.

Konkreettista killan näkyvyyttä edustaa Kauhavan Lentokonepuisto, joka täydentyi Juhani Ahon vitriinillä ja siihen liittyvällä lasten lentokoneaiheisella leikkipuistolla. Sen parivuotisen hankkeen etenemiseen liittyy niin monta ”sankaritarinaa”, että tähän en niitä pysty kirjaamaan. Saatoitte lukea niitä edellisestä tiedotteesta 2/2016. Lisää löytyy tuolta killan Facebook-ryhmästä, nettisivuiltamme, muilta nettifoorumeilta, Etelä-Pohjanmaan alueen lehdistä, Pilven Veikko –lehdestä, katsomalla YLE Areenasta paikallisuutisista (en tiedä onko siellä) tai tarttumalla hihasta melkein ketä vain killan johtokunnan jäsentä tai kauhavalaista kiltamme jäsentä, niin moni tätä puuhasi. Kiitos kaikille. Ja lisää tulee…

Yksi upeimmista näkyvyysjutuista avautuu täältä http://lentokonetehdas.com/panorama/nahtavyydet/lentokonepuisto/ Sitä ei voi sanoin kuvata, joten menkää nauttimaan. Kiitos, Kimmo Hantula.

Kari Janhunen

Johtokunnan jäsen

Huom: Kokouskutsu, Vuosikokousohjelma ja esityslista löytyvät TIEDOTTEET-sivulta