• Lentosotakoulun kilta

LSK tiedottaa 1/2018 mm: Puheenjohtajan tervehdys, esittelyssä Liisa ja Eino, vuosikokous…

Written by LSK on . Posted in TIEDOTTEET, UUTISSIVU


Orpona muttei orjana

Terve, killan ihmiset. Ensimmäinen kirjoitukseni tähän julkaisuun kylmäsi tunteita melko tasan 15 vuotta sitten. Olin juuri aloittanut Ilmasotakoulun johtajana ja saanut vasta tehtävien vaihdon jälkeen kuulla, että koulun ydintoimintoja oltiin siirtämässä Keski-Suomen kouluun, joka oli nimeltään Ilmavoimien Viestikoulu.

Myöhemmin voin todeta, että se oli lopun alku, jonka onnistuin siirtämään vain jatkoajalle. Vuonna 2005 meiltä vietiin Vinkat ja nimi. Uudelleen kastettu Lentosotakoulu jatkoi Hawk-koulutuskeskuksena, kunnes puolustusvoimauudistus sinetöi emojoukko-osastomme kuoleman 31.12.2014. Jäimme orvoksi.

Orpona emme jääneet hangelle nyyhkimään, vaan jatkoimme Kauhavan lentokonepuiston kehittämistä. Ponnekas edeltäjäni Tapani ”Enska” Terämaa puuhakkaimpana apunaan Osmo Jalovaara hankkivat käsittämättömällä tavalla aivan upeat koneet. Ensin Hawk tuli tolpan nokkaan hiukan ennen koulun lähtöä. Lopulta Juhani Ahon ison lahjoituksen turvin saimme käyntiin uuden vitriinin. Koneita sinne oli jo pohjustettu. Stigu ja Pyry saatiin jo vihkiäisiin – Viiman ”pojat” Meriö ja Aho keksivät puuttuvan juhlan etupenkissä kuiskiessaan. Enska ja Osmo jatkoivat koneiden etsintää. Seuraavaksi saimme Vinkan, joka asettui nätisti Safiirin kanssa vanhempaan vitriiniin. Kuin kirsikkana leivoksen päälle Osmo ja Enska löydättivät meille vielä uuden Fougan. FM-12 on ihailtavissa lentokonepuiston pohjoisimpana koneena Kauhavan keskeisimmällä paikalla.

Kauhavan kaupunki on ollut ja on yhä edelleen kiltamme tärkeä kumppani. Uuteen kaupunkistrategiaankin nostivat tärkeänä sotilaslentokoulutuksen perinteen vaalimisen. Kiitos, Kauhava, kauhavalaiset. Symbioosimme on edelleen toimiva.

Kiltamme tehtävä on lentokoulutusjoukko-osaston lakkauttamisen jälkeen entistä selkeämpi ja tärkeämpi.  Muita ei ole. Meidän kuuluu vaalia ja periyttää sotilaslentokoulutuksen arvot, aatemaailma, yhteenkuuluvuus. Tärkeää on, että muistamme ja kerromme uusille lentäjäpolville – vaikka ne syntyvät ja kasvavat muualla kuin Kauhavalla, poissa itsenäisestä joukko-osastostamme.  Yhteys ja yhteistoiminta Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:n kanssa korostuu. Sieltä rekrytoimme myös tulevaisuuden jäsenemme.

Kilta on vahva. Itsenäinen. Yhteistyökykyinen.

Kari Janhunen
Eversti evp
IImasota-ja Lentosotakoulun johtaja 1.3.2003-31 .12.2006
Lentosotakoulun Killan pj 1.1.2018 lukien

 

 

 

 

Muut aiheet avautuvat LUE LISÄÄ -painikkeesta

– Esittelyssä uusia johtokunnan jäseniä
– Alkanut vuosisata -ja tuhat-2000, kohdensi Killan toiminnan uudelleen
– Tilaa jäsentiedote sähköpostina
– Kilta järjestää päivämatkan Tikkakoskelle lauantaina 16.6.2018
– LENTOSOTAKOULUN KILTA ry:n VUOSIKOKOUS 09.06.2018 KLO 14.00, kokouskutsu, -järjestelyt, iltajuhla, päivän ohjelma ja kokouksen esityslista

 

Esittelyssä uusia johtokunnan jäseniä

Liisa Salo

Olen aloittanut Lentosotakoulun kilta ry:n johtokunnan jäsenenä vuoden 2018 alusta. Killan jäsen olen ollut vuodesta 2016.

Työkseni toimin Kauhavan kaupungin hallintojohtajana, ja olenkin käytännössä tehnyt koko työurani kunta-alalla. Tulin Kauhavan kaupungin palvelukseen vuoden 2009 alussa toteutuneen Kauhavan kaupungin sekä Alahärmän, Kortesjärven ja Ylihärmän kuntien välisen kuntaliitoksen mukana. Uuden kaupungin palveluksessa toimin ensin talousjohtajana, kunnes vuonna 2012 talous- ja hallintojohtajan virat yhdistettiin ja virkanimikkeeni muuttui hallintojohtajaksi. Ennen kuntaliitosta toimin Ylihärmän kunnan hallintojohtajana.

Kauhavan vuoteen 2025 tähtäävän kaupunkistrategian yhtenä strategialupauksena on huomioida matkailun kehittämisessä paikallishistoria, kuten häjy-, jääkäri- ja sotilaslentokoulutuksen perinne. Lentosotakoulun kilta on tähän mennessä toteuttanut useita projekteja, joista osassa kaupunkikin on ollut omalla panoksellaan mukana. Lentokonepuistosta on muodostunut tunnettu maamerkki ja kohde on tärkeä myös kaupungille. Toiminkin johtokunnassa linkkinä killan ja kaupungin välillä. Kaupungilla on aikaisemminkin ollut edustaja johtokunnassa; Lasse Mäkinen, joka toimi Kauhavan kaupunginjohtajana vuoden 2008 loppuun saakka, oli killan johtokunnan pitkäaikainen jäsen.

Eino Kalliomäki

Syntynyt Kauhajoen Nummijärvellä 27.7.1944. Varusmiespalvelu 1963 Kauhavalla.
IlmavTK Lentoteknillinen aliupseerikurssi.

Työura alkoi 1964 Ilmasotakoulussa lentokonemekaanikkona ja myöhemmin työnjohtotehtävissä, lopuksi lentokonetarkastajana eläkkeelle siirtymiseen saakka.

Asuinpaikka Kauhava.


Alkanut vuosisata -ja tuhat-2000, kohdensi Killan toiminnan uudelleen

Unto epäilee koneen lentokelpoisuutta - Aune on siitä ihan varma

Alkua helpotti aktiivi­kiltalaisten lentokoulutuksen alkeitten työjuhtana tuntemaan Saab Safiriin kohdistuva henkilökohtainen kiintymys. Kun tähän saatiin Koulun lisäksi mukaan Kauhavan kaupunki ja sen johtaja ”täysillä kierroksilla” oli lentoon lähtö varmistettu. Tästä alkaneen Killan kahden viimeisen vuosikymmenen 1999 -2018 ajanjaksoa voidaan hyvällä syyllä nimittää Lentokonepuiston ajanjaksoksi. Tätä kirjoitettaessa se on vielä viimeistä vaille valmis, silti toteutuksen suhteen ei enää ”lennellä pilvissä” kuten projektin alkuvaiheessa.

Synkät pilvet alkoivat kuitenkin kokoontua Kauhavan ylle ja ovat varjostaneet Killan toimintaa lähes koko tässä tarkasteltavana olevan ajanjakson ajan. Nämä pilvet ovat kulkeneet idän suunnalta vaikka eivät ole saman virtauksen aikaan saannoksia kuin reilu puolen vuosisataa aikaisemmin -ne pilvet olivathaihtuneetennentässätarkasteltavana olevanajanjakson alkuajaniitäkarkottaneet Kilta-veljet ovat siirtyneet toinen toistensa perästä ”hiljaisten laivueeseen” .

Aluksi vaihtui Koulun nimi ja sen seurauksena myös Killan nimi piti muuttaa. Sitten supistettiin Kouluntoimintaa jalopuksi Suomessatapahtuvan sotilaslennonopetus liitettiinosaksikoko aselajin yhteistä koulutusta. KiIlalla ei tähän ollut muuta mahdollisuutta vaikuttaa kuin tehdä ”kirjallinen vastalause” Koulun viimeisten vuosikymmenten historiaa käsittelevän kirjan muodossa.

Emme me tästä kuitenkaan masennu, vaan pidämme kiltatoimintamme 50-vuotisenjatkumon kunniaksi juhlan vuosikokouksemme jatkeeksi 9.6.2018. Tästä tarkemmin kutsumuodossa.

Kevätterveisin
Jukka A.Torvelainen – näemme juhlassa!

Ps. Toivottavasti Unto ja Aune ovat
päässeet yhteisymmärrykseen kuvan esittämästä ongelmasta.


JÄSENTIEDOTE SÄHKÖPOSTINA !!!

Jäsentiedote tullaan jatkossa jakamaan ensisijaisesti sähköpostina.

Ilmoita siis sähköpostiosoitteesi killan sihteerille Esa Rämäkölle osoitteeseen
esa.ramakko@gmail.com

Näin varmistat tiedon saannin killan toiminnasta!
SIHTEERIN PUHELINNUMERO ON 040-575 4225.


TULEVIA TAPAHTUMIA

Kilta järjestää päivämatkan Tikkakoskelle lauantaina 16.6.2018.

Menemme katsomaan Ilmavoimien 100 v-lentonäytöstä. Lähdemme Kauhavalta  aamulla anivarhain ja kotiin tulemme iltamyöhään.

Olemme varanneet matkaan yhden n 50 hengen linja-auton. Se täyttyy ilmoittautumisjärjestyksessä. Kilta tarjoaa matkan jäsenille. Jos paikkoja jää, kannattaa mukaan ilmoittaa myös ei-jäsen-kaveri. Häneltä perimme  pienen omavastuun matkasta.

Olemme myös ostaneet aikuisten lippuja erikoishintaan. Lipun maksaminen ohjeistetaan matkaan ilmoittautuville.

IImoittautumiset 31.5. mennessä mieluiten emaililla aune.luoma1@gmail.com.

Jos haluat ilmoittautua puhelimitse , soita Aune Luomalle puh +358 50 572 4000. Kerro kuka olet, milloin liityit kiltaan, email-osoitteesi ja puhelinnumerosi. Jos toivot kaverin mukaan, kerro myös hänen tietonsa.


KOKOUSKUTSU

LENTOSOTAKOULUN KILTA ry:n VUOSIKOKOUS PIDETÄÄN KAUHAVALLA SUOMEN YRITTÄJÄOPISTON (Y-KINON ELOKUVASALISSA)
LAUANTAINA 09.06.2018 KLO 14.00 (Kauppatie 109)

KOKOUKSESSA KÄSITELLÄÄN SÄÄNTÖJEN 6.§:ssä MAINITUT ASIAT
– Johtokunta


VUOSIKOKOUSPÄIVÄN OHJELMA

10.30 lounas (Helaravintola, Kauppatie 109, omakustanteinen

11.30 seppeleen lasku (kirkkomaalla)

12.00 Huom! Muutos aiemmin ilmoitettuun ohjelmaan. Kokoontuminen Fouga-patsaalla peruuntuu, sillä se ei ole valmis; sen sijaan on mahdollisuus tutustua Lentokonepuistoon muutoin.

13.00 kahvi (Helaravintola, Kilta tarjoaa)

13.30 juhlaesitelmä

14.00 vuosikokous

18.00 Illanvietto (Helaravintola Kilta tarjoaa jäsenilleen)

  • IImoittautumiset Killan sihteerille (Esa Rämäkkö) 31.5.2018 mennessä
  •  Puh 0405754225 (iltaisin)
  • e-mail esa.ramakko@gmail.com

VUOSIKOKOUSJÄRJESTELYT:

Majoittuminen mahdollista (OMAKUSTANTEINEN)

-Ravintola Tiikeri (Kauppatie 71) 06 4348700

-Härmän kuntokeskuksessa, (Vaasantie 22) 06 4831600

Lentohotelli Lentosotakoulun alueella 050 4637 515

-Varaa ajoissa majoitus jos sitä tarvitset!

-Kuljetuksia ei ole varattu siirtymisiin.


Vuosikokous 09.6.2018, Kauhava
ESITYSLISTA

1. Kokouksen avaus

2. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

3. Kokouksen järjestäytyminen

– puheenjohtaja
– sihteeri
– kaksi pöytäkirjan tarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa

4. Työjärjestyksen hyväksyminen

5. Vuoden 2017 toimintakertomuksen hyväksyminen

6. Käsitellään tilit vuodelta 2017 sekä toiminnantarkastajien lausunto

7. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille

8. Hyväksytään toimintasuunnitelma vuodelle 2019

9. Päätetään jäsenmaksujen suuruus vuodelle 2019

10. Hyväksytään talousarvio vuodelle 2019

11. Valitaan yhdistyksen puheenjohtaja vuodelle 2019

12. Valitaan johtokunnan jäsenet erovuoroisten tilalle vv. 2019-2020
Erovuorossa: Unto Haapamäki, Carl Gustav Karling, Aune Luoma ja Esa Rämäkkö. Johtokunnan jatkavat jäsenet ovat Timo Telen, Jukka Torvelainen, Liisa Salo ja Eino Kalliomäki

13. Valitaan kaksi toiminnantarkastajaa ja heille varamiehet
Nykyiset: Antti Viitanen ja Seppo Jaakkola, varalla Arvo Mäkinen ja Seppo Lamminpää

14. Kunniajäsenet

15. Muut asiat

16. Kokouksen päättäminen