• Lentosotakoulun kilta

YLE POHJANMAAN OHJELMA RADIOSSA 24.5.2016 PÄIVI RAUTANEN HAASTATTELEE KARI JANHUSTA

Written by LSK on . Posted in UUTISSIVU

YLE Kotimaa 24.5.2016 klo 20:19 Päivi Rautanen

Lentokonepuisto nousee Kauhavalle muistoksi menneistä

Lentosotakoulun kilta rakennuttaa Kauhavan ydinkeskustaan lentokonepuiston. Rahoitus on nyt varmistunut, ja töihin päästään viikon kuluttua. Puistoon, vitriinirakennuksen suojiin, päätyy Kauhavalla käytettyjä koulutuslentokoneita. Vanhojen koneiden lomaan rakentuu myös lentokoneaiheinen leikkipuisto.

lentokonepuisto

 

Tähän nousee uusi vitriinirakennus Kauhavan vanhoille koulutuskoneille, viittelöi Kari Janhunen Lentosotakoulun killasta. Kuva: Olli Koski / Yle.

KAUHAVA

Kauhavan Ilmasotakoulua ja sittemmin Lentosotakoulua 2000-luvun alussa johtanut Kari Janhunen näyttää, miten lentokonepuisto rakentuu kaupungin keskustaan aivan Ylivieskaan johtavan kantatie 63:n viereen. Paikalla on jo entuudestaan pari vuotta sitten pystytetty Hawk-patsas ja vajaa kymmenen vuotta sitten rakennettu vitriini, jonka lasien takaa voi ihailla Saab Safir -konetta.

– Aloitin lennot varusmiehenä Safirilla vuonna 1980 ja lensin sillä, ennen kuin Vinkat tulivat käyttöön alkeiskoulutusvaiheessa. Hawk on jatkokoulutuskone, ja sillä minua opetettiin seuraavan kerran lentämään. Toimin myös Hawkilla lennonopettajana, joten olen lentänyt paljon Hawkilla, yhteensä noin 1200 tuntia, Kari Janhunen muistelee.

Muistorikkaat koneet eivät saa kuitenkaan sotilaslentäjää nostalgiseksi.

– Ei tunnu missään, mutta onhan ne kivan näköisiä tuossa. Minulla on hyviä muistoja Ilmavoimien uralta, ja nämä omalla tavallaan muistuttavat niistä asioista, mutta ei se syke näiden näkemisestä kyllä nouse, Kari Janhunen tuumaa.

”Puisto kuuluu ehdottomasti keskustaan”

Kokonaisen lentokonepuiston rakentaminen puolestaan saa Lentosotakoulun kiltaan nykyisin kuuluvan miehen innostumaan. Kari Janhusen mukaan puisto kuuluu ehdottomasti Kauhavan keskustaan, ei parin kilometrin päähän entiselle Lentosotakoulun alueelle.

– Tässä keskustassa puisto lisää Kauhavan matkailullista vetovoimaa. Samalla se kertoo kauhavalaisille ja matkailijoille siitä, mikä täällä on ollut yli 85 vuotta erittäin tärkeä osa yhteiskuntaa. Ilmasotakoulu ja kaikki sen edeltäjät ja jälkeläiset ovat tehneet Kauhavalle hyvää, ja nyt me näytämme sen kaikelle kansalle, Kari Janhunen innostuu.

Kauhavan lentokonepuiston rakentaminen alkaa viikon kuluttua. Alkuvaiheessa Lentosotakoulun kilta rakennuttaa alueelle leikkipuiston ja uuden vitriinirakennuksen, jonne mahtuu kolme vanhaa, Kauhavalla käytettyä koulutuskonetta.

– Koneista kaksi on jo entisöity. Kolmas kone on Valmet Vinka, ja sen saamme, kunhan se vapautuu Ilmavoimilta. Kaikki koneet ovat vanhoja koulutuskoneita, jotka ovat olleet Kauhavalla käytössä kautta historian. Vinkalla on lennetty vielä silloin, kun koulu täältä poistui.

Kiirettäkin pitää, sillä uusi vitriinirakennus pitäisi olla valmiina syys-lokakuun vaihteessa, kun vietetään Ilmasotakoulun, Lentosotakoulun ja Lentosotakoulun killan perinnepäivää.

Kauhava lentokonepuisto

Kauhavan lentokonepuistossa on jo Hawk-muistomerkki ja Saab Safir -kone vitriinirakennuksessa.

Kaupunki odottaa matkailuvalttia

Kauhavan kaupunki on ollut kehitysjohtaja Juha-Martti Kuoppalan mukaan puiston hankesuunnittelussa alusta asti mukana.

– Olemme kiitollisia siitä, että kilta tarttui aktiivisesti toimeen ja ryhtyi rakentamaan puistoa. Tämähän on jo vuosikymmenen projekti. Ensimmäinen vitriini alueelle saatiin vajaa kymmenen vuotta sitten. Olemme hyvässä yhteistyössä työstäneet hakemuspapereita. Tämä on hieno juttu kaiken kaikkiaan, Juha-Martti Kuoppala kertoo.

Kauhavan kaupunki on pyrkinyt pitämään puistohankkeessa matalaa profiilia, sillä paikkakunnalla on koko kevät kiistelty Lentosotakoulun alueen patsaiden ja muistomerkkien omistuksesta. Kilta ehti jo siirtää yhden muistomerkin koulun alueelta Kauhavan kirkkomaalle ilman koulun nykyisen omistajan LSK Business Parkin lupaa. Asia on poliisitutkinnassa.

– Kyllä pitää olla tarkkana, kehitysjohtaja myöntää ja jatkaa.

– Nythän me rakennamme ja laajennamme jo olemassa olevaa lentokonepuistoa. Tämä on sille ehdottomasti oikea sijainti. Olemme kaupungin keskustassa ja sitä halkovan Ylivieskantien pääväylällä.

– Tästä tulee oiva syy matkailijoille ja ohikulkijoille piipahtaa Kauhavalla. Olemme ajatelleet, että puistoa voisi laajentaa pienimuotoisella elintarvikkeiden vähittäismyynnillä, esimerkiksi jäätelökioskilla, Juha-Martti Kuoppala visioi.

Rahoitus monesta tuutista

Lentokonepuisto rahoitetaan EU:n, valtion ja kaupungin tuella sekä killan saamin lahjoitusvaroin.

Ammattisotilaslentäjien koulutus siirtyi Helsingistä Kauhavalle vuonna 1929. Puolustusvoimauudistuksen yhteydessä Kauhavan Lentosotakoulu lakkautettiin vuoden 2014 lopussa. Koulu ehti siis toimia Etelä-Pohjanmaalla 85 vuotta.