• Lentosotakoulun kilta

Kauhavan Lentokonepuisto laajenee. Uusimman vitriinin vihkiäiset.

Written by LSK on . Posted in UUTISSIVU

vihitty-vitriini-yovalaistuksessa

Vihitty vitriini täydessä yövalaistuksessaan Ylivieskantien varressa. Kuva:Timo Telen

Syyskuun 29.päivänä tehtiin Kauhavalla jälleen ilmailun historiaa. Noin 200 henkeä oli kerääntynyt vihkimään kolmelle koneelle tarkoitettua vitriiniä. Uudessa vitriinissä on tällä hetkellä Pyry ja Stieglitz , ja siihen tullaan noin vuoden sisällä sijoittamaan myös Vinka, kun sellainen vapautuu Ilmavoimilta. Vitriinin viereen on rakennettu Suomessa laatuaan ensimmäinen lasten lentokoneaiheinen leikkipaikka, joka on ollut heti ensi päivistä saakka vilkkaassa käytössä.

 

vihkiminen1-kuva-lassi-karivalo

vihkiminen-kuva-lassi-karivalo

 

 

 

 

 

Kuvat: Lassi Karivalo

 

Lentosotakoulun Killan puheenjohtaja Tapani Terämaa esitti avauspuheessaan kiitokset projektin tukijoukoille ja yhteistyökumppaneille: Ilmavoimille, Puolustusvoimien logistiikkalaitokselle, Sotamuseolle, Suomen Ilmavoimamuseolle (Tikkakoski) , Suomen Ilmailumuseolle (Vantaa), Ilmailumuseoyhdistykselle sekä vanhoja museokoneita korjaaville ja ehostaville ilmailunharrastajille, joita ilman projektia olisi ollut mahdotonta toteuttaa.

Kauhavan kaupunginjohtaja Markku Lumio esitti kaupungin tervehdyksen ja ilonsa Lentokonepuiston uusimmasta kehityksestä.

juhaniahon-vitriiniVitriini sai nimekseen ”Juhani Ahon vitriini” kiitokseksi entisen ilmavoimien päällikkölääkärin, lääkintäeversti Juhani Ahon antamasta suurlahjoituksesta, jonka ympärille oli mahdollista kerätä projektiin tarvittavat varat.

Taloudellista tukea projektille saatiin muun muassa EU:lta, Kauhavan kaupungilta sekä useilta lahjoittajilta. (Kuva: Mika Laakso)

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunniavieraat: vasemmalta kenraaliluutnantti Rauno Meriö, rouva Mirjam Meriö, lääkintäversti Juhani Aho, kaupunginjohtaja Markku Lumio ja Ilmasotakoulun johtaja, eversti Kimmo Hyvärinen (Kuva: Pertti Seeve)

 

Vitriinin vihkimisen suoritti kaksi kauhavalaista, ilmavoimien komentajan Kim Jäämeren puoliso Marja Jäämeri ja Lentosotakoulun Killan varapuheenjohtaja Aune Luoma, jotka leikkasivat silkkinauhan avatakseen symbolisesti tien vitriiniin. Airueena ja avustajana rouville toimi eversti Kari Janhunen. (Kuva Mika Laakso)

 

 

 

Juhlapuheen piti ilmavoimien entinen komentaja, kenraaliluutnantti Rauno Meriö, joka on juhlan kunniavieraan Juhani Ahon kurssitoveri Lentoupseerikurssi 19:ltä. Meriö kertoi vauhdikkaassa puheessaan omia värikkäitä muistojaan lentoupseeri- ja kadettikurssin aikaisista lennoistaan Kauhavalla erityisesti Stieglitzillä ja Pyryllä. (Kuva: Timo Telen)

 

 

 

Kauhavan kaupungin laatimaassa puistosuunnitelmassa on varattu vielä tila Fouga-patsaalle sekä paikka toiselle kolmen koneen vitriinille. Kun puisto lähivuosina valmistuu, se on lajissaan ainutkertainen koko pohjoismaissa.

Musiikista vastasi juhlan ajan Ilmavoimien soittokunta.

Kauhavalaiset voivat tätä puistoaan, sitten kun se on valmis kaikkine vaiheineen, ei vain ylpeinä katsella vaan näyttää sitä myös matkailuvalttinaan.
Lentokonepuisto vitriineineen tulee olemaan sekä muistona kaupungin merkittävästä historiasta että Kauhavalla yli 90 vuoden ajan jo tehdystä maanpuolustustyöstä.

Kaikki taloudelliset sijoitukset ja työt tämän puiston aikaansaamiseksi tulevat Kauhavan kaupungin ja kauhavalaisten hyväksi ja palvelevat Ilmavoimiemme kunniakkaita traditioita.
Niiden hyväksi on Lentosotakoulun Kilta koko olemassaolonsa ajan työskennellyt ja tulee näin jatkossakin tekemään.

vitriinitoimikunta

Kaiken edellä esitetyn on tehnyt mahdolliseksi vitriiniprojektitoimikunta, joka kuvassa vasemmalta: 
Kari Janhunen, Aune Luoma, Tapani Terämaa (puheenjohtajana), Maria Annala - vitriinin suunnittelija ja rakennuttaja, Timo Telen, Osmo Jalovaara ja Unto Haapamäki (Kuva: Pertti Seeve)