• Lentosotakoulun kilta

Havaintoja historian lehdiltä

Written by LSK on . Posted in HISTORIAA, UUTISSIVU

Lentosotakoulun lakkauttamistilaisuus viime joulun alla oli sekä vaikuttava että kaihoisa tapahtuma

Puolustusvoimain komentaja kenraali Jarmo Lindberg sekä ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Kim Jäämeri kunnioittivat juhlaa läsnäolollaan. Täydet 70 vuotta Kauhavalla toiminut koulu oli siirtymässä Jyväskylän Tikkakoskelle liittyäkseen siellä Ilmasotakouluun. Sama ratkaisu oli jo vuotta aikaisemmin tullut Jämsän Hallissa sijainneen Ilmavoimien Teknillisen Koulun kohtaloksi. Aikanaan 1960-luvulla tehdyt ratkaisut sijoittaa ilmavoimien kolme koulua eri paikkakunnille olivat tietysti perusteltuja mutta näin jälkeenpäin arvioiden virheellisiä. Jo tuolloin koulut olisi pitänyt keskittää Kauhavalle, missä kaksi niistä jo sijaitsi. Mutta järki ja raha eivät silloin ratkaissut, vaan erilaiset näkemykset mahdollisimman monen paikkakunnan siunaamisella puolustusvoimien joukko-osastolla.

LENTOSOTAKOULU SIIRTYI HISTORIANSIVUILLE

Written by LSK on . Posted in HISTORIAA, UUTISSIVU

Lentosotakoulun historia uusi painos

Vuoden 2014 alussa oltiin tilanteessa, jossa 85-vuotiselle sotakoululle näytettiin sen kulkeman tien päätepiste.

Koulun tuolloinen johtaja eversti Jukka Ahlberg antoi Lentosotakoulun Killalle kunniatehtävän siirtää koulun toiminnan viimeiset vuodet kansien väliin. Kyseeseen tuli vuodet jälkeen Ilmasotakoulun 1918-1980 ajanjakson, josta oli jo olemassa kattava ja näyttävä historiateos.

Killan kunniapuheenjohtaja ev evp Pekka Kanninen tarttui ohjaussauvaan ja tavoitti hänelle entuudestaan tutun ja jo lakkautetun Ilmavoimien `Teknillisen Koulun Hallin ajalta` kirjoittaneen FM majuri Mikko Elon Maavoimien esikunnasta. Tämä laatikin alustavan rungon ja sisällysluettelon kirjoitusprojektia varten.

Killan hallitus kokousti 20.02.2014 Kauhavalla ja tutustui siihen. Hallitus kokoontui uudelleen Kauhavalla jo kuukauden kuluttua hyväksyen projektin läpiviennin reunaehdot sekä nimeten kirjalle toimikunnan ja sille vastuuhenkilön. Työ siirtyi sanoista tekoihin kirjoittajan saadessa toivomansa valtuudet koulun hallussa olevaan aineistoon ja tarvittavien resurssien ja materiaalien käyttöön. 10.04.2014 historiakirjatoimikunnan kokouksessa

Lentosotakoulu -Killan perinnejoukko-osasto

Written by LSK on . Posted in HISTORIAA

llmavoimien lentokoulutustoiminta ja Kauhava ovat muodostuneet lähes synonyymeiksi! Lentokoulutus alkoi Kauhavalla heinäkuun 15. päivänä vuonna 1929 jolloin joukko-osaston nimi oli ILMAILUKOULU.
Tätä ennen lentokoulutusta oli kyllä jo annettu vuodesta 1918 vuoteen 1921 – ensin Turussa ja sen jälkeen Santahaminassa vv. 1921-1929.

Vuoden 1938 alusta Kauhavan ”ilmailukoulun” nimeksi tuli ILMASOTAKOULU. Nimi muuttui kuitenkin 1.2.1941 LENTOSOTAKOULUKSI, jolla nimellä se toimi joulukuun alkuun 1952. Koulun nimi muuttui tuolloin takaisin ILMASOTAKOULUKSI. Sillä nimellä joukko-osastoa kutsuttiin vuoden 2004 loppuun. Vuoden 2005 alusta koulu nimettiin uudelleen LENTOSOTAKOULUKSI ja ilmavoimien lentäjien alkeiskonekoulutus siirrettiin uuteen ILMASOTAKOULUUN Tikkakoskelle.

Ilmakuva Lentosotakoulun "pääraitilta" - keskellä kuvaa kunnianarvoisa funkis-tyylinen Linnarakennus. Verratkaapa tätä kuvaa alempana olevaan vastaavaan kuvaan vuodelta 1938!  Eroa on muutakin kuin värit

Ilmakuva Lentosotakoulun ”pääraitilta” – keskellä kuvaa kunnianarvoisa funkis-tyylinen Linnarakennus. Verratkaapa tätä kuvaa alempana olevaan vastaavaan kuvaan vuodelta 1938! Eroa on muutakin kuin värit

Nykyään Kauhavalla lennetään täysipainoisesti suihkukonekalustolla, jota tässä talvisen kuvan tyylikkäässä rivissä edustavat Bae Hawk-51- koneet.

Nykyään Kauhavalla lennetään täysipainoisesti suihkukonekalustolla, jota tässä talvisen kuvan tyylikkäässä rivissä edustavat Bae Hawk-51- koneet.

Lentosotakoulun suojissa toimii myös koulutuslaivueena operoiva Hävittäjälentolaivue 41(HävLLv 41). Yllä olevassa kuvassa etualalla näkyy seitsemän vierailulla olevaa F/A -18 Hornet- hävittäjää.

Lentosotakoulun suojissa toimii myös koulutuslaivueena operoiva Hävittäjälentolaivue 41(HävLLv 41). Yllä olevassa kuvassa etualalla näkyy seitsemän vierailulla olevaa F/A -18 Hornet- hävittäjää.

Mikä on lentosotakoulun kilta?

Miksi sellainen on perustettu?
Lentosotakoulun Kilta on perustettu 9.6.1968 Ilmasotakoulussa ja nyttemmin uudelleen nimetyssä Lentosotakoulussa palvelleiden ja palvelevien yhdyssiteeksi sekä tämän joukko-osaston kunniakkaiden perinteiden vaalimiseksi. Killan nimi oli sitä perustettaessa luonnollisesti Ilmasotakoulun Kilta, mutta kun koulun nimi muuttui Lentosotakouluksi vuonna 2005, niin myös Killan nimi päätettiin tuolloin muuttaaLentosotakoulun Killaksi – se on samalla Kauhavan varuskunnan Perinnekilta.

Killan kotipaikka on Kauhava ja sen toiminta-alueena on koko Suomi.

Killan tarkoituksena on

  • maanpuolustushengen vaaliminen
  • maanpuolustustietouden lisääminen ja levittäminen
  • Ilmavoimien ja Lentosotakoulun perinteiden sekä ilmailuhengen vaaliminen
  • jäsentensä keskinäisenä yhdyssiteenä toimiminen
  • ilmailuhistoriallisten perinteiden ja yhteisten muistojen vaaliminen
  • Lentosotakoulussa palvelevien varusmiesten viihtyvyyden edistäminen
  • yhteistoiminta muiden maanpuolustusjärjestöjen kanssa

Mitä Killan jäsenyys tarjoaa?

  • Lentosotakoulun Kilta on silta vuosikymmenten yli
  • säilytät kosketuksen Lentosotakouluun ja ilmavoimiin
  • olet pitkän perinneketjun yksi arvokas lenkki
  • voit seurata ilmailun kehitystä aitiopaikalta
  • pääset kiltojen yhteisiin tilaisuuksiin
  • olet mukana kiltojen tietoverkossa
  • voit tarpeittesi mukaan osallistua julkaisutoimintaan
  • kaiken tämän saat perin kohtuullisella jäsenmaksulla!
  • saat lisäksi Pilven Veikko -lehden vuosikerran

Kiinnostuitko? Klikkaa allaolevaa kuvaketta ja täytä Killan jäsenhakemus!

Liityjäseneksi Lentosotakoulun kiltaan