• Lentosotakoulun kilta

LENTOSOTAKOULUN KILTA TIEDOTTAA 2 / 2018

Written by LSK on . Posted in TOIMINTA, UUTISSIVU

Syysterveiset Lentokonepuiston liepeiltä

Terve, killan ihmiset.

Otsikkoni kertoo, mihin pääasiassa touhumme on kohdistunut kevään tiedotteen jälkeen. Lentokonepuistoa on täydennetty, viimeistelty, esitelty, mietitty jatkoja.

Kevätkokouksen alla saimme tien varteen opasteet. Kun osaa kuuklettaa tai muuten laittaa navigaattoriin Kauhavan Lentokonepuiston tai vain Kauhavan, niin viimeisen vajaan kilometrin ruskeapohjaiset opasteet jo neuvovat kohteeseen sekä Lapuan että Ylivieskan suunnasta. Kaupungin tuella nekin hankittiin, joten kiitos sinne, erityisesti Petralle. Tuumittelemme, josko ensi keväänä laitettaisiin vielä vähän isommat opastaulut jo valtatien varteen ja pohjoisesta tulijoillekin.

Ilmavoimien 100-vuotislentonäytökseen järjestimme mukavan matkan, josta Karlingin Karre kertoo toisaalla lisää. Hieno show, mukava retkikin arvatenkin ja tietäähän sen, kun Liisa oli vetäjänä. Minä jouduin, sain olla muissa talkootöissä siellä, enkä edes ehtinyt nähdä meidän retkeläisiä.

Heinäkuun helteillä GSE Arcticin ja Rempsun metallin pojat olivat saaneet FM-12:n valmiiksi. Suurkiitokset myös kaupungille jalustan tekemisestä sekä innokkaille kökkäihmisille, jotka mahdollistivat upean koneen noston tolpan nokkaan Lentokonepuiston pohjoisimmaksi kohteeksi. Kun kaupungin puutarhuri vielä viimeistelytti maisemoinnin, ei ole ihme, että koko puistomme mutta erityisesti Fouga kerää ihailevaa kiitosta. Monet ilmailualan julkaisut ovat kertoneet kohteestamme, esimerkiksi uusin Siivet-lehti (5/18).

Puiston laajenemista ei juhlistettu virallisella pönötyksellä tällä kertaa. Ajattelin, että nyt on työn tehneiden vuoro. Niinpä tarjosin killan kiitoksena kakkukaffet Kauhavan kaupungin teknisen toimen tiloissa kaikille niille, jotka olivat tämän kesän puistotöihin myötävaikuttaneet, osallistuneet. Arvata saattaa, että moni ei päässyt, kun uudet työt jo pitivät kiireisenä, mutta oli siellä muutamia kuitenkin. Pirskatin vaikeaa on saada kiitos perille.

Kadettikurssi 102:n valmistumista sain olla killan puolesta juhlistamassa. Kiitin ohjaaja- ja lentotekniikkalinjan menestyneitä lahjoittamalla heille uusimman Lentosotakoulun historia –kirjan. Samalla annoin myös Sirkka ja Mauri Kallion Säätiön stipendit.

Lentosotakoulun perinnepäivän ja satavuotisen historian kunniaksi pidimme puiston ovet auki 1.10. Yleisöryntäys ei ollut valtaisa, mutta saimmepa askelmerkkejä tulevaan. Kilta osallistuu Puukkofestivaaliin 14.-15.6.2019 Lentokonepuiston alueella avoimilla ovilla Kauhavan sotilaslentokoulutuksen alkamisen 90-vuotismerkkipäivän kunniaksi. Kirjatkaa kalentereihinne, että muistatte tulla kökkään ja juhlimaankin.

Aktiiviset kiltamme jäsenet Antti Uotila ja Eeva Haapsaari ovat saaneet aikaan pari lento-onnettomuuksissa kuolleiden muistomerkkiä Kauhavalle. Ensin elokuussa paljastettiin Antin tekemä kadetti Esko Nurmisen muistomerkki Ojutjärven maastossa. Esko kuoli Pyry-kaputissa 28.3.1958. Eevan perhetuttu Vesa Laakso menehtyi melkein tasan 50 vuotta sitten Fouga-turmassa kentän pohjoispuolella. Tämä Eevan ja Ramin kunnianosoitus Vesalle paljastettiin 17.10. Molemmille suurkiitos: erinomainen osoitus kiltamme jäsenten oma-aloitteisuudesta ja omatoimisuudesta.

Mitäpä uutta tulossa… tohdinko paljastaa, kun vasta kaavaillaan. Tuossa jo kerroin, että 14.-15.6. 2019 juhlitaan Lentokonepuiston alueella Kauhavan ensimmäistä sotilaskoululentoa, joka tapahtui 15.7.1929. Kaupungin ja muiden yhteistyötahojen kanssa tehdään siitä kaikkien ihmisten mukava juttu.
Lentokonepuiston pohjoispuolelle kantatien alikulkuun teki viime vuonna alkukesästä Santeri Salomaa hienon graffititeoksen. Jää muuten monelta puiston kävijältä hoksaamatta, kun se ei näy ennen kuin on perillä. Koska minä ja moni muukin, mm Matti Hietanen, ihailemme Santerin taidetta, olemme käynnistäneet hankkeen muraalin tekemiseksi Kauhavan rautatieaseman vastapäätä olevan viljavaraston seinään, seiniin. Matti idean keksi ja teki pohjatyötä sen verran, että voin todeta homman olevan melkein savolaisessa projektivaiheessa, aloittamista vaille valmis. Vihreä valo palaa, ja taiteilija Salomaa on aloittanut tuumittelun. Seuraavien lumien jälkeen alkaa varmaan tapahtua…

Kilta on vahva. Itsenäinen. Yhteistyökykyinen. Aina vaan.

Hyvää talven odottelua.
Kari Janhunen


Lentosotakoulun Kilta ry:n retki Tikkakoskelle Ilmavoimien 100 v.  lentonäytökseen  la 16.06.2018

Kokoonnuimme aamulla Suomen Yrittäjäopiston pihalle lähtöä varten. Osallistujia oli hieman yli 20 henkeä. Saavuimme perille vähän ennen puolta päivää. Siihen mennessä ei ollut vielä muodostunut ruuhkaa, joten pääsimme sujuvasti lentoaseman puolelle jossa tapahtuma oli.

Ohjelma oli rakennettu siten, että ensimmäinen esitys koostui vanhoista ilmavoimien koneista, kuten Fokker D.VII, Gloster Gauntlet, Stiglitz, ja Viima sekä Saab Safireista ja Fouga Magistereista. Seuraavana vuorossa oli Ilmavoimien nykyisen kaluston esittely. Aina Vinkasta ja Hawkista Hornetiin.

Viimeisenä esiintyi Suomen seuraavan hävittäjähankinnan ehdokkaat poisluettuna F-35, joka kuitenkin oli näytteillä maassa. Kullakin hävittäjäehdokkaalla oli omat standit,  joihin yleisö sai tutustua. Kuten arvata saattaa oli yleisölle tarjolla monenlaista mainostavaraa eri konetyypeistä.

Tilaisuus oli erittäin mielenkiintoinen, kuulutus ja selostukset olivat kiinnostavia, mutta suuren yleisömäärän takia oli jonoja lähes jokaiseen tarjoilupisteeseen, kuten Sotilaskotiin, vesipisteisiin ja ruokailupaikkoihin.

Kaiken kaikkiaan retki oli erittäin onnistunut ja olimme hyvillämme, että saimme ottaa osaa Ilmavoimiemme 100 v:n lentonäytökseen.


Ilmailukoulu, Lentosotakoulu, Ilmasotakoulu…

– rakkaalla lapsella on monta nimeä – täytti 100 vuotta 1.10.2018.

Sen kunniaksi killan väki avasi puiston ovet ja esitteli kylälääsille sotilaslentokoulutuksen Kauhavan ajan historiaa. Kiitos, kun kävitte sankoin joukoin.

Lentosotakoulun Kilta toivottaa rauhaisaa joulunaikaa kaikille.

Toivomme, että Kauhavan Lentokonepuisto tuottaa iloa tulevina vuosikymmeninä ja auttaa muistamaan niitä melkein 90 vuotta, kun lentosotilaita täällä koulutettiin.

Kuva: Timo Telen – jouluisa editointi LSK

Tämä kavalkadi edustaa tuosta jaksosta melkein 80 vuotta.

Lentokonepuisto – vuosien työ kyläläästen iloksi ja kenttäläästen muistoksi

Toistakymmentä vuotta sitten joku sai idean. Vähitellen, pienin askelin, loppua kohti kiihtyen Kauhavalle on rakentunut ainutlaatuinen lentokonepuisto. Pääpromoottori on ollut Lentosotakoulun Kilta ry mutta ilman laajaa sponsorointia ja jopa valtakunnallista yhteistyötä torso olisi tullut, jos sitäkään. Kauhavan kaupunki, kylälääset, on ollut erittäin avara- ja kauaskatseinen tukiessaan kehitystyötä. Tämän kohteen luona vanhojen mieli herkistyy entisiin muistoihin ja nuoret toivottavasti viihtyvät muuten, samalla itseään vaivihkaa sivistäen.

Kaikki alkoi vuonna 2005 keväällä Saab Safir -koneen entisöinnillä. Sen vitriiniä juhlittiin toukokuussa 2007. Kaveriksi tuotiin Valmet Vinka loppusyksystä 2017. Skeptikot väittivät, että Vinka ei tuonne mahdu, mutta niin vain ovat sulassa sovussa nämä alkeiskoulukoneet, jotka edustavat historiaa 1960-luvun alusta aina Lentosotakoulun lakkauttamiseen vuonna 2014 lopussa.

Hiukan ennen sotakoulun loppua 1.10.2014 paljastettiin nykyisen jatkokoulutuskoneen muistomerkki. Hawk-patsas sai seuraavana kesänä kaupungin puutarhurin ideoiman ja toteuttaman upean, kohdetta arvostavan maisemoinnin. Kuva: Kari Janhunen

Mittavin ponnistus oli uuden, kolmen koneen vitriinin urakka. Suunnittelusta avajaisiin kului puolitoista vuotta, sillä päärahoittajan ELY:n kanssa asiointi oli hiukan työlästä. Tärkein yksittäinen sponsori oli lääkintäeversti Juhani Aho, jonka mukaan vitriini on nimetty. Avajaisjuhlassa 29.9.2016 reunoilla olevien Pyryn ja Stieglitzin kaveriksi keksittiin etsiä Viima. Onneksi löytyi. Seuraavana vuonna vitriini täydentyi esittämään Kauhavalla annetun sotilaslentokoulutuksen alkutaivalta 1930-luvulta 1960-luvun alkuun. Kuva: Timo Telen

Vitriinin kanssa samaan aikaan tehtiin lapsille leikkipuisto. Lentokonehäkkyrä oli vasta toinen samanlainen Euroopassa. Pikku-Antti on tosi suosittu. Ja viereisestä enkelikeinusta kuulemma teinit tykkäävät… Kiitos, että kelpaa. Kuva: Kari Janhunen

Tämän kesän uutuus on Fouga Magister. Se toimi Hawkin edeltäjänä jatkokoulutuskoneena 1950-luvun lopulta pitkälle 1980-luvulle. Jälleen kerran kaupungin puutarhurin kohdetta arvostava maisemointi täydentää kokonaisuuden. Puistomme on saanut enemmän kiitosta nyt loppukesästä kuin aiemmin yhteensä. Kuva: Kari Janhunen

Lentokonepuiston täydentää komiasti pohjoisen liikenneympyrän alikulun graffiti. Taiteilija Santeri Salomaa teki aloitteen talvella 2017, joka hyväksyttiin heti. Toukokuun hän ahkeroi ja killan vuosikokoukseen mennessä oli valmista. Upea kokonaisuus. Kannattaa tutustua. Ei ole kuin lyhyt kävely Fougalta. Kuva: Kari Janhunen

Moni ihmettelee lasien huurretta. Huurre tulee ulkopinnoille samaan tapaan kuin taivasalla säilyvien autojen laseihin. Mitään sille ei mahda, mutta auringon kanssa saa kultaisen hohdon vitriiniimme. Kuva: Kari Janhunen


Lentosotakoulun Kilta toivottaa rauhaisaa joulua kaikille!

Lämpimin terveisin

Kari Janhunen
Puheenjohtaja
Lentosotakoulun Kilta ry