• Lentosotakoulun kilta

Lentosotakoulun Kilta tiedottaa 2/2022

Written by LSK on . Posted in TIEDOTTEET, TOIMINTA, UUTISSIVU

Ei meinaa vitsaukset poistua mutta pieni, kaunis kiinnostaa

Tervehdys, hyvät kiltaveljet ja -sisaret.

Vuosi sitten manasin koronan jatkumista aina vaan ja keväällä kirosin putlerin. Näillä rintamilla ei ole mitään uutta. Itse asiassa ainakin Etelä-Pohjanmaalla on nyt syksyllä 2022 tosi paljon enemmän tartuntoja kuin vuosina 2020 ja 2021 yhteensä! Sairaaloiden kuormitus on kuitenkin pysynyt maltillisena. Terroristivaltion päällikkö ja nykyajan pahin sotarikollinen jatkaa Ukrainan ihmisten kurmoottamista. Ainakaan oma inhoni r-valtiota kohtaan ei laimene, ei ikinä, ja tämä touhu vain syventää tuntojani.

Mitä kaikkea tavallista sitten on tapahtunut viime kirjoittelun jälkeen. Kilta vuosikokousti toukokuun 21. Seppele laskettiin ja hoidettiin kokous pois. Ei lounastettu eikä iltajuhlittu. Toivottavasti ensi vuonna olisi jo räväkämpää.

Seppeleen lasku vuosikokouspäivänä.

Killan perinnejoukon ilmailijat harjaantuivat pari eri kertaa viime kesänä taas täällä. Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41:n Hawkit lensivät Kauhavan kentältä viikon kesäkuussa ja toisen elokuussa. Olihan taas komiaa ja me paikalliset tietenkin haltioissamme. Killan facebook-ryhmä täyttyi upeista kuvista ja muustakin hehkutuksesta.

Tavallisuutta edustaa myös kadettikurssin valmistuminen elokuulla. Sain jälleen ojentaa Sirkka ja Mauri Kallion Säätiön stipendejä menestyneille. Tämän vuoden kurssin numero oli 106. Ekstrabonuksena vanhan lentoupseerin sielua lämmitti, kun sain olla mukana kiinnittämässä lentomerkkiä erään uuden sotilaslentäjän virkapuvun, viisykkösen rintamukseen.

Otsikossa mainitsin pientä ja kaunista. Pysykää mukana.

Syyskuulla oma lentorukkini 54 kokousti Sveitsissä. Kurssiveli Vesa Åberg johdatti meidät uudelle muistomerkille, jolla kunnioitetaan toista alppilentäjäpariskuntaa Mikkolaa ja Durchmannia. Laatta on laitettu kiveen vasta pari vuotta sitten ja sijaitsee mahdollisimman lähellä oikeaa putoamispaikkaa. Patikointi osoittautui kannattavaksi: Vesa piti mainion esitelmän alppilentäjistä ja erityisesti tästä onnettomuuslennosta maastoon sitoen. Lopuksi laskimme seppeleet ja hiljennyimme kunnioittamaan muitakin ilmavoimien vainajia.

LntRUK 54:n veteraani Vesa Åberg  pitää esitelmää uudella alppilentäjien muistomerkillä Sveitsissä.

Toinen sankarimuistelu oli myös syyskuulla. Mannerheim-ristin ritari Arvo Maunulan muistoa kunnioittamaan asetettiin muistolaatta Seinäjoelle Marttilan koulun seinään. Hän oli asunut monta vuotta koulun yläkerrassa pikkupoikana. Itse juhla oli monipuolinen mutta pieni, kaunis: ensin seppeleet puheineen sankarihautausmaalle, sitten laatan paljastus puheineen ja Hornet-ylilentoineen ja lopulta päiväjuhla sotkun kahveineen ja…puheineen.

Mannerheim-ristin ritarin Arvo Maunulan pojanpojat Marttilan koulun vierustalla paappansa kunniamerkkien kanssa juuri paljastetun muistolaatan edessä.

Pieni ja kaunis on myös Fougamme. Se on vallan villinnyt yleisön, sillä olemme tänä vuonna saaneet pari uutta värivalaisutoivetta kirjoomme. Ne tietysti mieluusti toteutimme, sillä Passin Sakarin kehittämän menetelmän ansioista se on vaivatonta. 21.9. on kansainvälinen Alzheimer-sairauden päivä ja FM-12 sai violetin teemasävyn. Muutama päivä myöhemmin eli 24.9. oli jälleen mitokondriosairauksien tietoisuuspäivä ja kone ole tuttuun tapaan vihreä. Uusinta uutta edustaa punainen väri, joka valaisi maisterittaremme 22.11. – päivä on 22q11-oireyhtymän tunnettuuden lisäämiseksi (saa kuuklata, eli en osaa lyhyesti selittää). Vihreä, punainen ja violetti valaistus kohteille ovat kansainvälisiä juttuja. Emme ole niitä itse keksineet, mutta yhteydenottojen jälkeen mielellämme mukaan lähteneet.

Loppuun yritän muotoilla mustan huumorin sävyjä ja täydentää spektrin. Keväällä saimme tilauksen keltaisen värin käyttöön, sekin tuli kansainväliseltä taholta. Siihen liitettiin hiukan sinistä, sillä se kuului asiaan. Taidattekin arvata, että Fougamme laittoi Slava Ukraini -viestin idän tsaarille. Lyhyellä matematiikalla kun laskee, niin kirjosta puuttuu enää oranssi. Sitten olisi sateenkaari valmis, ja voisimme anoa Setan jäsenyyttä (hihi). Pitänee toivoa Hollannin voittavan jalkapallon maailmanmestaruuden, tai tietääkö joku teistä lukijoista

Itsenäisyyspäivä on käsillä. Kilta juhlistaa sitä perinteisesti. Sytytämme jätkänkynttilät Lentokonepuiston kaikkien neljän kohteen läheisyyteen ja laitamme FM-12:lle sinisen juhlavalaistuksen.

Hyvää itsenäisyyspäivää ja rauhaisaa joulua sekä turvallista uutta vuotta.


Kari Janhunen
Puheenjohtaja

 

 

 

 

——————

VIELÄ KERRAN: EDELLEEN ARVOKAS,
HYVÄ JA HISTORIALLINEN!

 

 

 

 

 

 

 

Teos on itsenäinen jatko-osa vuonna 1993 ilmestyneelle Martti Peltosen kirjoittamalle historiateokselle.

Mikko Elo

Lentosotakoulun historia

1981 – 2014

Teosta on saatavana Lentosotakoulun Killalta tilaamalla sihteeriltä:

esa.ramakko@gmail.com

15 e/kpl+ postituskulut 10 e/kirja.

_____________________________ 

JÄSENTIEDOTE SÄHKÖPOSTINA !!!

Jäsentiedote tullaan jatkossa jakamaan ensisijaisesti sähköpostina. Ilmoita siis sähköpostiosoitteesi killan sihteerille Esa Rämäkölle ositteeseen esa.ramakko@gmail.com

Näin varmistat tiedon saannin killan toiminnasta. Jäsentiedotteet löytyvät myös killan www-sivuilta (www.lentosotakoulunkilta.fi).

SIHTEERIN PUHELINNUMERO ON   040-575 4225.